Posibilități de extindere a cooperării în domeniul farmaciei cu Şcoala de Farmacie Eshelman din SUA
- 97 views
Prof. David R. Steeb, dr. șt. farm., director al Departamentului Angajament Global și două studente de la Şcoala de Farmacie Eshelman a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, SUA, au vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemiţanu din Republica Moldova, în perioada 2-5 iulie 2017. Profesorul a însoțit cele două studente care vor efectua un stagiu la Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemiţanu”. Tinerele doresc să studieze fitoterapia, astfel că, timp de o lună, ele vor practica această specialitate la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și vor întreprinde vizite la Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale și la alte obiective universitare.
Pe parcursul vizitei sale, profesorul american a avut întrevederi cu administrația Universității noastre și cu staff-ul Facultății de Farmacie. În schimbul de păreri privind extinderea colaborării, expertul american și-a exprimat interesul pentru un parteneriat în farmacia clinică. În acest context, el a venit cu inițiativa de a accesa niște fonduri de la organizațiile internaționale pentru extinderea mobilităților academice. În acest an, Şcoala de Farmacie Eshelman este lider în SUA și are o frumoasă tradiție în dezvoltarea specialității Farmacie clinică.
Profesorul Steeb a rămas impresionat de activitatea pe care o desfășoară în acest domeniu Corina Scutari, conferențiar universitar la Catedra de farmacologie și farmacie clinică a Universității noastre. În mai multe țări europene, inclusiv România, farmacistul clinician este cel la care merge pacientul după ce medicul de familie sau specialistul i-a prescris un tratament și încearcă să i-l optimizeze. Cu toate că la Facultatea de Rezidențiat și Secundariat Clinic există o asemenea specialitate, după absolvirea acesteia specialiștii lucrează ca farmaciști.
Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu” s-a arătat interesat de dezvoltarea acestei specialități și a încurajat reprezentanții Facultății de Farmacie să facă toate demersurile necesare pentru aceasta, asigurându-i de sprijinul administrației în toate acțiunile ulterioare. În acest context, academicianul Ababii i-a adus mulțumiri profesorului din SUA pentru suportul acordat instituției noastre și pentru toate inițiativele frumoase care urmează a fi implementate.
Partenerii au vizitat mai multe obiective ale Universității, printre care: Facultatea de Farmacie, Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale din comuna Bardar, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală ș.a. În cadrul acestui schimb de experiență, cu tematica „Fitoterapie și farmacie clinică”, oaspeții au apreciat varietatea de plante medicinale și suplimente alimentare utilizate în tratamentul de profilaxie sau susținere, menționând că această practică este binevenită.
Vizita delegației americane se înscrie în acțiunile Acordului de cooperare între USMF „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea Carolina de Nord, SUA iar mobilitatea studențească între Școala de Farmacie din SUA și Facultatea de Farmacie a Universității noastre durează de 4 ani, perioadă în care mai mulți studenți din SUA au făcut stagii practice la instituția noastră. Prin același program, în anul curent, o medicinistă a USMF „Nicolae Testemiţanu” va efectua un stagiu de o lună în SUA.
[nggallery id=575]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii