Evaluare europeană privind crearea CUSIM
- 104 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie a fost vizitată astăzi, 23 ianuarie, de expertul Comisiei Europene - Frans van Andel, MPH, PhD, care a venit cu scopul de a evalua utilizarea resurselor financiare pentru construirea și dotarea cu echipamente a Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM).
Pentru a-și îndeplini misiunea, expertul european a avut o întrevedere cu reprezentanții Universității, la care au participat și Lucreția Ciurea, șef secție Coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat, și Alexandru Holostenco, director adjunct, Direcția Management personal medical, Ministerul Sănătăţii.
”Uniunea Europeană dorește să mai facă o contribuție pentru Ministerul Sănătății în valoare de 6 mln de euro, care va fi acordată doar dacă banii oferiți pentru proiectele implementate anterior au fost utilizați corespunzător”, a precizat Frans van Andel. Expertul a menționat că va studia cum au fost implementate două proiecte: aprovizionarea cu echipament a Centrelor de sănătate publică și a CUSIM.
În ceea ce privește Centrul de Simulare în Instruirea Medicală, discuțiile au vizat patru aspecte: elaborarea și aprobarea Statutului CUSIM, organizarea licitațiilor pentru echipament, instalarea echipamentului și instruirea personalului, elaborarea curriculei pentru studenți.
Potrivit lui Ion Ababii, rector al USMF ”Nicolae Testemițanu”, dacă am ține cont de tendințele la nivel mondial, echipamentul ar trebui renovat încontinuu. Totuși, ceea ce s-a planificat în domeniul dotării tehnice a fost procurat şi instalat. Un aspect important îl constituie instruirea personalului care activează la CUSIM. ”S-au format grupe de lucru, pentru a efectua un schimb de experiență, care au vizitat mai multe țări: Germania, Norvegia, Franța, Israel ș.a.”, a adăugat rectorul.
În contextul discuţiei despre capacităţile Centrului, Andrei Romancenco, director CUSIM, a menţionat: ”Am luat în calcul ca aproximativ 5 000 de persoane să treacă cursurile la CUSIM. Am instruit deja peste 600 de studenți din anul III, în mai puțin de 6 luni”.
Vorbind despre studiile de fezabilitate realizate și consultațiile experților străini, Rodica Gramma, director, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană, a specificat că ”Ne-am asigurat cu asistență externă la toate etapele de dezvoltare”.
Expertul a vizitat Centrul Universitar de Simulare și a analizat mai multe documente și recomandări înaintate anterior de specialiști, pentru a putea formula un raport pe baza acestora.
Totuși, concluzia preliminară a fost scurtă: ”Bine lucrat! Le voi spune celor din Uniunea Europeană că cerințele înaintate au fost respectate”.
[nggallery id=54]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii