Profesorul Vladimir Kant – figură proeminentă în medicina socială și managementul sanitar
- 156 vues
In memoriam: 90 de ani de la naștere
„Concepția științifică străpunsă de matematică este marea putere nu numai în prezent, dar și în viitor, metodele matematice și cibernetice ne permit să săvârșim lucruri mari cu surse modeste”
Vladimir Kant
Astăzi ni se oferă prilejul de a omagia personalitatea unui entuziast și fecund creator de valori materiale și spirituale, promotor al democrației, legat cu toate fibrele ființei sale de poporul din mijlocul căruia a provenit și căruia i s-a dăruit cu pasiune și devotament. Profesorul Vladimir Kant este pentru noi un model de slujitor conștiincios și dinamic al procesului de dezvoltare cultural-științifică din Moldova, exemplu rar de dăruire și înțelegere pentru colectivitate. De multe ori, energia și priceperea Sa se aduna cu a celorlalți și se exprima în realizări și fapte frumoase.
Pe lângă calitățile de profesor, medic și matematician, Vladimir Kant a rămas în memoria înaintașilor ca o figură proeminentă în medicina socială și managementul sanitar autohton și este recunoscut peste hotarele țării pentru realizările sale remarcabile în domeniul pedagogiei și științelor medicale.
Vladimir Kant s-a născut la 14 iunie 1927 în oraşul Taşkent, Uzbekistan. Tatăl său, Ilie Kant, originar din Chişinău, agronom de profesie, a lucrat o perioadă într-un sovhoz din preajma Taşkentului. După cel de-al Doilea Război Mondial, conducerea RSSM îl invită acasă să contribuie la renaşterea economiei ţării. Stabiliți în Chișinău, părinții săi au făcut tot posibilul ca fiul lor să poată face carte în acele vremuri de restriște. Tânărul Vladimir Kant a urmat cursuri de contabilitate, timp de 6 luni, pe care le finalizează în Chișinău, fiind angajat concomitent în câmpul muncii.
Între anii 1947-1952 își continuă studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). Fiind atras mai mult de științele exacte, încă din studenție, efectua cercetări științifice, iar după ce a absolvit cu mențiune ISMC a fost recomandat ca inspector superior în cadrul Ministerului Ocrotirii Sănătății.
Când la conducerea Ministerului Sănătății vine Nicolae Testemițanu (1963-1968), mare Om de Stat, savant şi patriot, sistemul de sănătate din RSSM cunoaște o îmbunătățire substanțială în dezvoltarea cadrelor autohtone atât în medicina practică, cât și în învățământul superior medical.
Printr-un ordin al ministrului Testemițanu, Vladimir Kant, care pe atunci era șef al Secției de planificare și finanțe, este transferat în funcția de șef curs la Facultatea de Instruire Postuniversitară, ca mai apoi, cursul să fie dezvoltat și la Catedra de sănătate publică și management sanitar. În calitate de șef catedră a implementat în activitatea instructiv-didactică o abordare sistemică în instruirea postuniversitară a cadrelor de conducere din instituțiile medico-sanitare publice.
Activitatea în cadrul Ministerului Sănătății a fost un imbold pentru a aplica în medicină o direcție științifică nouă - „Utilizarea metodelor matematice, cibernetice și de modelare în economia, planificarea și dezvoltarea sistemului de sănătate din republică”.
În cercetările sale ulterioare, profesorul Vladimir Kant depune o muncă de pionierat în domeniul utilizării metodelor economico-matematice și de modelare în planificarea și dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră. Activitatea științifică multilaterală i-a adus numeroase titluri științifice, printre care şi cele de expert al OMS, expert în sănătate publică și management, membru al Societății internaționale de specialitate, membru al Societății Internaționale de Medicină Informatizată și Matematică Aplicată în Planificarea Sistemelor de Sănătate.
Elaborările didactice și științifice au fost, în mod firesc, completate de cele privind organizarea serviciilor de sănătate publică în Chișinău, Moscova, Mongolia. Ca rezultat, din februarie 1981 și până la sfârșitul vieții îndeplinește funcția de șef al Catedrei de organizare a ocrotirii sănătății pe lângă Institutul Central de Perfecționare a Medicilor din Moscova.
În calitate de profesor a militat permanent pentru un învățământ de calitate în tradiția novatoare și umanistă a cunoscutei școli progresiste de medicină socială și management sanitar. Întreaga activitate și-a dedicat-o informatizării, aplicării metodelor matematico-cibernetice în planificarea și dirijarea sistemului de sănătate, întru apărarea și promovarea sănătății populației, cu preponderență celei rurale, unde serviciile sanitare erau insuficiente.
Recunoscut drept un lider în activitățile pe care le desfășura, profesorul Vladimir Kant avea o gândire pozitivă, nu se baza pe lauri, a acceptat și a promovat reformele din sistemul de sănătate, a participat sistematic la elaborarea strategiilor noi de dezvoltare atât în știință, cât și în managementul sanitar. Accepta ideile colegilor și încuraja elaborările noi pe plan didactic și managerial.
Avea capacitatea de a crea o viziune globală, puterea de a o implementa și autoritatea de a mobiliza colectivul pentru a o menține. Avea încredere în oamenii din anturajul său, îi motiva și-i susținea permanent în formarea lor profesională, încurajându-i să devină ei înșiși lideri.
Una dintre lucrările fundamentale ale lui Kant, ce cuprinde întreg spectrul cercetărilor sale științifice, o constituie teza de doctor habilitat în științe medicale „Fundamentarea și perspectiva satisfacerii necesităților populației rurale în asistența medicală” (după materialele RSSM, Chișinău, 1967). În teză încearcă să integreze într-o concepție unică cele două poziții complementare – planificarea strategică și analiza cibernetică-matematică.
Profesorul Vladimir Kant a fost o figură proeminentă în perioada clasicismului dezvoltării medicinei sociale și managementului sanitar autohton. În comun cu marii savanți și oameni de stat, Nicolae Testemițanu și Ion Prisacaru, a contribuit la dezvoltarea serviciilor medicale în țara noastră, a promovat valorile educației ca fiind cele mai apte instrumente de aspirație socială. Activitatea sa didactică și științifică i-a permis să intre în succesiunea mentorilor din medicina autohtonă.
Formați în spiritul școlii românești de medicină socială și management sanitar, elevii și succesorii de a doua și a treia generație a marilor Testemițanu, Kant, Prisacari continuă opera iluștrilor înaintași, abordând cercetări științifice originale, la scara valorică tradițională medicinei sociale din Moldova.
Antinomiile vieții și ale morții ne demonstrează că predecesorii noștri, prin opera lor, au reușit să mențină flacăra științei veșnic aprinsă și au asigurat continuitatea valorilor profesiei lor nobile.
De la înființarea medicinei sociale și managementului sanitar ca disciplină independentă, membrii catedrei au depus eforturi susținute pentru a continua căile trasate de iluștrii savanți, pedagogi, care au fost veritabili organizatori în asistența medicală modernă.
După cum ne-au demonstrat marii înaintași, menirea noastră este de a ne cunoaște propriile forțe, de a le folosi cu încredere și de a fi mândri de realizările obținute în dialogul cu generațiile viitoare.
Alexandru Lavric, directorul Muzeului Universității
Dumitru Tintiuc, dr. hab. șt. med., profesor universitar
Tudor Grejdeanu, dr. hab. șt. med., profesor universitar
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii