USMF „Nicolae Testemițanu” a lansat un nou curs de instruire în urgențe de sănătate publică în contextul pandemiei COVID-19
- 925 vues
Procesul de pregătire a specialiștilor în domeniul supravegherii și răspunsului la urgențe de sănătate publică, inclusiv a specialiștilor din asistența medicală primară, urgentă, prespitalicească și spitalicească va fi îmbunătățit la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, prin implementarea proiectului „Fortificarea capacităților resurselor umane în urgențe de sănătate publică în contextul pandemiei de COVID-19”. Proiectul este derulat în perioada 1 decembrie 2020–30 noiembrie 2021, cu suportul Fundației Soros Moldova.
Pandemia cauzată de COVID-19, datorită anvergurii de răspândire și a consecințelor grave asupra sănătății populației, a evidențiat lipsa acută a specialiștilor în domeniul sănătăţii publice de pe glob. Cauzele declanșării unei epidemii sunt diverse și complexe, dar pot amenința atât viața și sănătatea populației, cât și securitatea sănătății publice și a statului. Experiența tristă prin care trece în prezent Republica Moldova vis-a-vis de pandemie demonstrează nivelul insuficient de pregătire la capitolul urgențe de sănătate publică, inclusiv prin existența de lacune privind instruirea cadrelor medicale în vederea pericolelor de sănătate publică. Fortificarea capacităților de prevenire, supraveghere, răspuns și protecția sănătății de influența pericolelor cu potențial de răspândire internațională este una prioritară.
Conferențiarul universitar Angela Paraschiv, coordonator de proiect, șef al Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, a menționat că proiectul prevede elaborarea curriculumurilor în prevenirea și controlul urgențelor de sănătate publică, cu participarea multidisciplinară a specialiștilor USMF „Nicolae Testemițanu”; pregătirea studenților din anii V-VI, a medicilor-rezidenți din anul I și a medicilor practicieni în urgențe de sănătate publică și, respectiv, sporirea numărului de specialiști pregătiți în domeniul urgențelor medicale ce țin de prevenire, diagnostic și abordare clinică, precum și de direcțiile de supraveghere a infecțiilor cu potențial sporit de răspândire.
Instruirile se bazează pe elemente de simulare a situațiilor de urgență în sănătate publică, cu realizarea de sarcini practice. La primul curs de instruire on-line, desfășurat în data de 1 februarie curent, au participat 300 de studenți din anul VI ai Facultății de Medicină nr. 1. În total, vor fi instruiți peste 500 de studenți, 1000 de medici-rezidenți și medici practicieni în cadrul educației medicale continue.
În cadrul cursului sunt abordate subiecte ce țin de: Urgențele de sănătate publică. Managementul internațional al urgențelor de sănătate publică; Evaluarea riscului de declanșare a urgențelor de sănătate publică. Măsurile de control în funcție de rezultatele de evaluare a riscului; Infecții cu potențial de răspândire pandemică - trecut, prezent, viitor. Precauțiile standard și suplimentare în protecția lucrătorului medical în funcție de riscul expunerii la infecția cu COVID-19. Gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală; Particularitățile clinice și de reabilitare a pacienților cu infecția COVID-19; Strategii de comunicare în gestionarea situațiilor de urgențe de sănătate publică etc.
Astfel, pregătirea cadrelor medicale în acest domeniu va contribui la sporirea capacităților de răspuns rapid şi eficient la riscurile şi urgenţele de sănătate publică de importanţă națională și internaţională. În rezultatul implementării proiectului, se contează pe reducerea riscului de răspândire a maladiilor cu potențial sporit de infectare pe termen lung prin aplicarea precoce și eficientă a măsurilor de prevenire și control. De menționat că, în ultimii ani, au fost descoperiți peste 1500 de agenți patogeni noi cu potențial înalt de răspândire printre populația umană. 70% din aceștia sunt de proveniență animală, fapt ce determină infectarea în masă a populației, inclusiv prezintă un indice sporit al mortalității.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Societatea Științifică a Epidemiologilor și Microbiologilor din Republica Moldova, Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova.
Proiectul are un buget total de 42,117 USD, fiind finanțat de Fundația Soros Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii