Congresul de Urologie, Dializă și Transplant Renal la cea de-a VI-a ediție
- vizualizări: 180
Cel de-al VI-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal cu participare internațională își desfășoară lucrările în perioada 21-23 octombrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.
La deschiderea oficială a Congresului au participat Gheorghe Brega, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, acad. Stanislav Groppa, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, reprezentanții administrației Universității, cca 200 de medici urologi din țară și 25 de invitați de peste hotare, savanţi și specialiști cu renume din Austria, Germania, Belgia, Grecia, Israel, România, Ucraina și Rusia.
Reuniunea a fost deschisă de președintele Congresului, profesorul Adrian Tănase, șef catedră Urologie și nefrologie medicală, care a menționat că în perioada dintre congrese au fost desfășurate mai multe activități ce țin de serviciul de urologie și nefrologie din țară. ”Cele mai importante schimbări s-au produs în implementarea metodelor noi de tratament chirurgical aplicate în practica urologică, și aici vreau să menționez așa metode de intervenție ca cele endourologice și cele laparascopice, care sunt folosite nu doar în Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Republican, dar și în alte secții de urologie din țară. Pe lângă aceasta, mai mulți medici urologi au beneficiat de schimb de experiență în spitalele de peste hotare, au fost reluate intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, iar rezultatele în acest domeniu sunt comparate cu cele europene. Cu toate că anual sunt efectuate câte 10-12 operații, intervențiile, în cazul pacienților cu donare de rinichi, ajung și la 95-100, iar anul acesta a fost o reușită sută la sută”, a adăugat profesorul.
Cu un cuvânt de salut a venit viceprim-ministrul Gheorghe Brega, specialist urolog, care a adus un omagiu specialiștilor care au pus bazele serviciului de urologie şi nefrologie din țară şi a mulțumit medicilor urologi pentru activitatea lor de zi cu zi, în folosul pacientului, pentru răbdarea, curajul și dorința de a face bine, în ciuda crizei în care se află țara noastră și sistemul de sănătate.
Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan a făcut un tablou general al serviciului de urologie și nefrologie din țara noastră. ”Actualmente, în acest serviciu sunt circa 170 de specialiști în urologie, 30 în nefrologie și începând cu 2014, odată cu instituirea rezidențiatului în nefrologie, cu siguranță că numărul de specialiști va fi în creștere.
Nu pot să nu remarc că sunt și anumite lacune în acest serviciu, după cum sunt și în alte servicii din sistemul de sănătate publică, dar acestea nu țin de specialiști sau de pregătirea Dumneavoastră, pentru că știu foarte bine că este o Școală puternică de urologie, ci am îndoieli privind capacitatea autorităților publice de a pune la dispoziția Dumneavoastră tot ceea ce este necesar pentru o viață și o sănătate mai bună pentru pacienții noștri. Mă bucură faptul că prin intermediul și cu sprijinul Consiliului Europei s-a reușit relansarea și reluarea Programului de transplant renal în Republica Moldova, acum 3 ani, și cu siguranță trebuie să ne fortificăm toate capacitățile pentru ca acest deziderat să devină mai degrabă o realitate, să ne concentrăm eforturile să-l dezvoltăm. Trebuie să fim o echipă și să identificăm soluții pentru bunăstarea și sănătatea pacienților și cetățenilor noștri”, a menționat ministrul.
”E de apreciat activitatea Școlii de urologie și nefrologie din țara noastră pentru rezultatele obținute atât în țară, cât și peste hotare. Și cum un transplant se poate efectua numai într-o activitate interdisciplinară, legătura între neurologie și urologie este evidentă și extrem de importantă”, a menționat Stanislav Groppa, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei.
Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică a USMF ”Nicolae Testemițanu”, a vorbit despre importanța abordării unor probleme stringente din domeniul medicinei practice, precum stenoza arterei renale, boala renală ischemică, patologiile oncologice acute a rinichilor, care sunt o cauză de micșorare a calității vieții și influențează statutul social a unui număr important din populația țării noastre.
În cadrul forumului științific au fost elucidate diverse probleme ale urologiei contemporane, dializei şi transplantului renal, au fost puse în discuție subiecte legate de chirurgia reconstructivă în urologie, tratamentul endourologic și laparoscopic, diagnosticul și tratamentul urolitiazei la etapa contemporană, diagnosticul şi tratamentul cancerului renal și cancerului de prostată, tratamentul modern al infecțiilor urogenitale și unele aspecte ale urologiei pediatrice. Totodată a fost examinată de experți și problema creării Registrului renal național al pacienților dializați.
În cea de-a 3-a zi a Congresului, Școala Europeană de Urologie v-a desfășura un curs educaţional, care va oferi posibilitatea participanților să se familiarizeze cu cele mai noi și eficiente metode de diagnostic și tratament al patologiilor renale, care vor putea fi aplicate și în țara noastră.
Manifestarea științifică este organizată de Societatea Urologilor din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și Clinica de Urologie, Dializă și Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican și este consacrată celei de-a 70-a aniversări de la fondarea Alma Mater.
[nggallery id=290]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii