Actualități în gastroenterologie și hepatologie
- 168 просмотров
Mortalitatea prin maladiile tractului gastrointestinal ocupă locul III în structura mortalității generale în Republica Moldova. Chiar dacă cifra coboară de la an la an, incidența rămâne una foarte înaltă comparativ cu alte state ale lumii. Consumul de alcool, drogurile, fumatul și alte vicii sunt principalele cauze ale afecțiunilor hepatice, iar de cele mai multe ori, pacienții ajung foarte târziu la medic.
Cele mai noi metode de diagnostic și tratament privind bolile gastrointestinale au fost discutate în data de 16 iunie curent, în cadrul Conferinței Naționale de Gastroenterologie și Hepatologie. Prezent la manifestare, Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat că maladiile gastroenterologice și hepatologice sunt o cauză a reducerii calității vieții la un număr foarte mare din populația țării, iar manifestările științifice de acest fel reprezintă un pas important în soluționarea problemei privind morbiditatea și mortalitatea prin ciroză hepatică și alte afecțiuni ale tractului digestiv. „Sperăm ca strânsa colaborare dintre chirurgi și hepatologi în această direcție va stabili noi baze în etapa tratamentului bolnavilor cu ciroză hepatică”.
Profesorul universitar Vlada-Tatiana Dumbravă, șef disciplină Gastroenterologie, a vorbit despre importanța aminoacizilor în tratarea bolilor cronice difuze ale ficatului. Potrivit expertului, apa, proteinele, lipidele, vitaminele și mineralele au un rol fundamental în crearea și consumul de energie, întăresc metabolismul și ajută la combaterea maladiilor cronice.
La forum au participat și specialiști din România. Profesorul Liana-Simona Gheorghe, șef secție Hepatologie, Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, a prezentat un studiu de caz privind colangiopatiile cronice, și anume metodele de diagnostic și de tratament. Profesorul a menționat că, ciroza biliară primitivă este o boală cu risc semnificativ de ciroză, insuficiență hepatică și deces. Este cea mai frecventă boală hepatică autoimună, se întâlnește frecvent la femei (9/10 cazuri) și este a doua cauză de transplant după hepatita C.
Printre tematicele care au mai fost abordate în cadrul manifestării științifice se numără inhibitorii pompei de protoni în tratamentul ulcerelor gastrice și duodenale, diareea după terapia antibacteriană, tratamentul endoscopic al colangitei, diagnosticul endoscopic contemporan și tratamentul endoluminal al esofagului Barett, diagnosticul diferențial și tratamentul intestinului iritabil ș.a.
La manifestare au participat specialiști gastroenterologi și medici interniști din mun. Chișinău și din toate raioanele țării. Conferința a fost organizată de Asociația Medicală de Gastroenterologie și Hepatologie „Hepateg” din Republica Moldova, în colaborare cu Disciplina și Laboratorul de gastroenterologie ale USMF „Nicolae Testemițanu”.
[nggallery id=390]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii