Inaugurarea Congresului internațional pentru studenți și tineri medici MedEspera 2022
- 1399 просмотров
Cca 800 de participanți din 15 țări participă la lucrările Congresului internațional pentru studenți și tineri medici „MedEspera" 2022, ediția a IX-a, ce a fost inaugurat astăzi la Chișinău. Evenimentul este organizat în perioada 12-14 mai 2022 de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Rectorul Emil Ceban a venit cu un mesaj de salut în deschiderea Congresului, menționând că grație potenţialului intelectual și valorilor promovate, acesta este un eveniment important atât pentru Universitate, cât şi pentru întreaga comunitate medicală din republică, calificându-l drept un „forum științific al tinereții și cutezanței”.
„În USMF „Nicolae Testemiţanu” - membră a comunităţii academice europene - învăţământul superior medical integrat, de rezidențiat şi de educație medicală continuă se desfășoară într-o relație armonioasă cu activitatea de cercetare ştiinţifică, în baza principiului educație prin cercetare, stipulat în Strategia de fortificare a domeniului cercetării și inovării în perioada 2020-2030. Un rol deosebit în realizarea acestui deziderat le revine tinerilor cercetători, care întotdeauna au constituit un valoros potenţial intelectual al naţiunii. Anume Dumneavoastră, dragi tineri colegi, sunteți forţa capabilă de a genera şi a implementa cele mai inovative şi progresive idei şi proiecte”, a afirmat rectorul. În această ordine de idei, cea de-a 9-a ediție a Congresului MedEspera 2022 reprezintă o platformă favorabilă pentru prezentarea rezultatelor științifice, lansarea ideilor inovatoare și identificarea intereselor comune pentru discuții și dezbateri.
Potrivit rectorului, dimensiunea internațională a evenimentului deschide noi oportunități pentru extinderea cooperării științifice internaționale. În consecință, vom obține rezultate benefice în formarea şi perfecţionarea cadrelor medicale şi farmaceutice, în sporirea calităţii serviciilor medicale acordate populației, în dezvoltarea eficientă a sistemului național de sănătate. Astfel, se vor materializa aspirațiile noastre de integrare în aria europeană de instruire și cercetare medicală.
Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat că are emoții de fiecare dată când revine la Alma Mater, deoarece USMF „Nicolae Testemiţanu” este un for educațional de o calitate foarte înaltă și aceasta creează în inima noastră mândrie pentru ceea ce avem, am învățat, am creat și ceea ce suntem.
În opinia ministrului, Medicina nu poate exista fără dovezi, fără a demonstra succesul tratamentelor și fără investiții serioase în tehnologii. „Cât de mult nu am înainta, fundament la toate rămâne să fie omul, și felul în care voi, tinerii, veți studia în băncile Universității determină, de fapt, succesul unui sistem de sănătate. După ce ați cules cunoștințe destul de avansate în domeniul medical și farmaceutic, trebuie să vă întoarceți în instituții care sunt gata să capteze aceste cunoștințe, dotate cu tomografe computerizate, rezonanțe magnetice și laboratoare performante, astfel ca să puteți demonstra capacitățile profesionale și, nicidecum, să nu faceți un pas înapoi, doar înainte”, a specificat oficialul de la sănătate.
În final, Ala Nemerenco a remarcat parteneriatul puternic stabilit între Ministerul Sănătății și USMF „Nicolae Testemiţanu”, care va continua într-un ritm și mai alert, dorindu-le tinerilor cercetători să persevereze, să aibă curajul să înainteze. „Noi vă așteptăm cu drag ca să deveniți forța motrică a sistemului de sănătate, care va putea să se dezvolte doar dacă Dumneavoastră îi veți fi alături. Sunt sigură că astăzi vor exista foarte multe diamante care vor străluci din punct de vedere științific și poate vor crea niște căi destul de importante pentru viitorul științei din Republica Moldova”, a conchis ministrul.
Profesorul universitar Dr. Ross Fisher, chirurg pediatru consultant la Spitalul de Copii din Sheffield, Marea Britanie, a remarcat că este un privilegiu să participe la acest congres. „În calitate de medic am obținut succese în activitatea mea îndelungată de peste 20 de ani și vă asigur că oricine poate ajunge la performanțele mele, adică orice student poate aspira să devină un medic adevărat, care va putea ajuta pacienții, schimbându-le viața. Nu este un drum drept spre succes, întotdeauna este o luptă, dar rezultatele obținute în final pot fi uimitoare”.
La rândul său, Dr. Teodor Cristian Blidaru, fost delegat de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite și primul delegat de tineret la Organizația Mondială a Sănătății, a remarcat că a participat anterior la Congresul MedEspera în calitate de student și a rămas impresionat de această oportunitate de comunicare cu personalități din domeniu. „Felicit organizatorii, profesorii - adevărate modele pentru studenți, dar și autoritățile din sănătate pentru susținerea pe care o acordă tinerilor mediciniști, implicându-i în astfel de evenimente de anvergură. Deși mă aflu în România, sufletul meu este cu voi, acest congres constituind un prilej de mândrie pentru toți participanții și organizatorii”, a adăugat Teodor Cristian Blidaru.
„Sunt norocoasă să iau parte la lucrările congresului, în timp ce concetățenii mei se luptă cu inamicul în condiții îngrozitoare, soldații din orașul Mariupol au rămas fără mâini și picioare fiind afectați de necroză în lipsa asistenței medicale corespunzătoare”, a evidențiat Olena Marciuc, studentă la Universitatea Bucovineană de Medicină din orașul Cernăuți. În context, studenta a lansat un îndemn de încetare a războiului din Ucraina. Totodată, aceasta a remarcat contribuția deosebită a profesorilor la instruirea tinerilor mediciniști, subliniind că trebuie să ne stabilim scopuri și obiective, dar și să nu uităm să ne bucurăm de ceea ce avem în timp de pace.
Programul congresului cuprinde lecții magistrale ținute de profesori renumiți de peste hotare, sesiuni științifice pe secțiuni tematice, sesiuni de postere, workshopuri, la care participanții vor prezenta materiale științifice originale și cazuri clinice/rezultate actualizate ale cercetărilor ce nu au fost prezentate anterior la alte forumuri științifice.
Invitați de onoare ai congresului sunt profesori și personalități notorii din domeniul medicinei: Ross Fisher și Thais Russomano (Marea Britanie), Florin Ramadani (Austria), David Heigener (Germania), Veaceslav Savan (Franța, diaspora), Răzvan Socolov, Nicolae Crisan, Eduard Liciu și Adrian Covic (România).
În cadrul lucrărilor Congresului, în data de 13 mai, începând cu ora 13:30, va fi organizată o ceremonie de decernare a titlului onorific Doctor Honoris Causa a USMF „Nicolae Testemițanu” dlui Prof. Dr. Adrian Covic, prorector pentru cercetare științifică la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Festivitatea de închidere a Congresului și de premiere va avea loc sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 11:30, în Sala polivalentă a Complexului Sociocultural Universitar, et. 3 (str. Nicolae Testemițanu, 25, mun. Chișinău).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii