Studiile de master la Școala de Management în Sănătate Publică schimbă modul de gândire și apreciere a lucrurilor
- 1230 просмотров
Treizeci și șase de cercetări științifice originale și cu soluții noi pentru rezolvarea problemelor complexe din domeniul sănătății publice au fost realizate de masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Promoția 2022, care au susținut public tezele de master în perioada 27-30 iunie curent.
Directorul ȘMSP, profesorul universitar Oleg Lozan, a specificat că paleta acestor cercetări este cu adevărat impresionantă, apreciind finalitatea acestui exercițiu prin calificativul excelent. De asemenea, directorul a subliniat rezistența de care au dat dovadă masteranzii pe parcursul studiilor, cercetări realizate într-o perioadă extrem de dificilă legată de pandemie și război. Definiția succesului masteranzilor acestei promoții se datorează inclusiv deschiderii manifestate de instituțiile în care aceștia activează, absolvenților ȘMSP, cât și a întregii societăți.
Oleg Lozan a accentuat că Școala de Management în Sănătate Publică este locul unde se știe exact care este camertonul intențiilor, dorințelor și care este potențialul adevărat al acestui sistem. „Vreau să afirm a câta oară, tranșant: acest sistem într-adevăr este elita intelectuală a acestei societăți. Acest sistem are viitor, are oameni talentați care știu să rezolve multe probleme, să realizeze cercetări de o valoare incontestabilă. Anume acest lucru insuflă optimism pentru ulterioarele reforme atât de necesare. A fost dureros de fiecare dată să spunem că anumite lucruri nu sunt în cea mai bună lumină. Dar, până la urmă, este important să le spunem cinstit pe nume, altfel nu avem nicio șansă să le rezolvăm”, a reiterat managerul ȘMSP.
Profesorul universitar Lilian Șaptefrați, președintele Comisiei de evaluare a tezelor de master, a subliniat că a urmărit evoluția Școlii la capitolul Cercetare și lucrurile devin din bune în mai bune. „ȘMSP este acea verigă care asigură creșterea managerilor, crearea relațiilor interpersonale și interinstituționale. Astfel, absolvenții acestei entități academice vor avea capacitatea să soluționeze orice gen de probleme rapid și eficient. Acest fapt aduce beneficiii atât personale, cât și sistemului de sănătate”, a adăugat prof. Șaptefrați.
Conferențiarul universitar Adriana Paladi, coordonator Cercetare la ȘMSP, a calificat Promoția 2022 ca fiind „generația experimentală”, deoarece este prima care a finalizat programul de studii conform noilor prevederi. Astfel, absolvenții au susținut teza vara și nu toamna, cum se obișnuia până acum, au avut cu două luni mai puțin pentru realizarea cercetării și au trecut cu succes procedura antiplagiat. Adriana Paladi și-a exprimat gratitudinea și admirația pentru efortul, devotamentul și perseverența de care au dat dovadă masteranzii pe parcursul celor doi ani de studii.
Potrivit lui Mihai Pâslă, coordonator Stagii, rolul Școlii de Management constă în instruirea specialiștilor în gestionarea sistemului de sănătate. Anume aici masteranzii însușesc cunoștințe și abilități practice de management atât de necesare în gestionarea unui sistem.
În opinia Alinei Timotin, coordonator Studii, cele patru zile de susținere a tezelor de master a fost doar vârful aisbergului, în spatele acestui spectacol fiind mult efort. „După culise rămân oboseala, lucrurile mai dificile ce le-am avut pe parcurs, însă în lumina rampei rămâne întotdeauna entuziasmul și profesionalismul de a continua. Nu a fost ușor pentru Dumneavoastră, dar nici pentru profesorii care au încercat să vă transmită din experiență și cunoștințe. Cu adevărat sunteți o promoție deosebită din motiv că ați avut de trecut prin niște momente mai dificile, doar că aceasta v-a întărit și vă va face să fiți și mai buni de acum încolo”, a constatat Alina Timotin.
La rândul lor, absolvenții au exprimat mulțumiri pentru studiile de care au beneficiat, menționând că grație acestora și-au schimbat mult modul de gândire și de apreciere a lucrurilor. „După finalizarea studiilor la Școala de Management suntem mai siguri de ceea ce facem, iar lucrurile învățate ne vor fi de mare folos pentru dezvoltarea profesională pentru a fi mai eficienți la locul de muncă”, a afirmat unul dintre absolvenții programului de master Management în sănătate publică.
Școala de Management în Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu” a instruit circa 400 de masteri.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii